Bostadsrätter borde komma med varningsskylt

Okej, innan jag skriver det här så säger jag #inteallabostadsrättsägare. Däremot tillräckligt många för att jag tycker att bostadsrätter borde säljas med varningstext. Risken är nämligen stor att:

  1. Folk blir fördummade och tipsar folk som söker boende om att ”det är billigare att bo i bostadsrätt än hyresrätt”. Detta är så klart bara sant om man 1 – redan haft turen att komma in på bostadsmarknaden eller har pengar sedan innan och är rik nog att ta ett lån. 2 – inte måste sälja i t.ex. lågkonjunktur 3 – kan bestämma att man någon gång i framtiden säljer med vinst. 4 – kan välja vart man vill bo. Jag är inte beredd att flytta till Boden för att bli ägd av banken och bo billigt i bostadsrätt. Ses förmodligen som idiot pga detta, men det kan jag leva med.
  2. Många bostadsrättsägare fattar inte att man faktiskt måste vara rik för att ha råd att låna pengar av banken.
  3. Samma människor som argumenterar för att bostadsrätt är ”billigt” brukar också prata om att man betalar till sig själv. På ett lån som det inte ens är meningen att någon ska kunna betala tillbaka ens under sin livstid. Blir det sälja av vid kris ställer jag mig tveksam till att allt det där man har betalat till sig själv kompenserar för förlusten. Men vad vet jag.
  4. Folk tror plötsligt att bostadskarriär och att tjäna pengar på sitt boende är något man har rätt till, när det i själva verket är att ha ETT BOENDE som borde vara rättigheten.
  5. Folk tror att de äger en lägenhet, fast de egentligen mest har blivit ägda av en bank för att få vara med i en klubb. Grattis banken! Och grattis alliansen, folk som tror att de äger tycks ha större benägenhet att rösta på er.
  6. Folk fattar inte att de har haft tur utan tycker att det är så satans berättigade, där den största triggern är de som tycker att de är berättigade till lugn och ro i kvarteret FÖR DE HAR FAKTISKT BETALAT. I Stockholm läggs klubbar ner, restauranger hotas och gud vet allt för att de som har mycket pengar plötsligt tycker att de är berättigade till hela staden. Herregud – flytta inte till en bostadsklubb i innerstan om du vill ha lugn och ro!

Ja hörrni, listan kan göras lång över argument jag har fått berättade för mig i åratal. Nu när MP glatt traskade över till Alliansen här i Stockholm är dessutom utförsäljningarna i gång igen. Det sjukaste av allt i det här är att bostad har gjorts till något man kan tjäna pengar på och göra karriär inom. Attraktiva områden tillhör dem med pengar – i vissa fall byggs gated communities (orkar inte ens…). De utan kapital trycks ut från staden, sedan pendlar de in på obekväma tider och tar hand om människorna som inte vill ha dem i sina områden för en skitlön. Det blir ett segregerat jävla skitsamhälle och hur gärna jag än slipper lyssna på en bostadsrättsägare till som pratar ingående om en badrumsrenovering så tycker jag att det är skit med områden som inte blandas. Ja jag raljerar, men jag är helt och hållet LESS, och jag är på riktigt oroad över vad detta gör med samhället.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s